Kaiirex

AinaNajihah
F a n g i r l


Tumblr

FootPrint

Archive

Follow
#Tuto : Simple cover FF (soft efffect) ♡
♡ 16.9.12 | 7:07 pm | 3 comments

Assalamualaikum, huuuu..kenal tak siapa kat atas tu? hahaha tu Luhan. i'm big fanatic of Luhan *rasa-rasanya* hari saya buat tuto cover ff. actually ni first time saya buat tuto cover ff ni. Tak pernah buat lagi #serius. Tapi ini permintaan dari Aainaa and Puteri Myresa. Ini baru tuto Simple ff Cover belum lagi agnst, comedy, romantic, sad, thriller or lain-lain lagi..so sabor je la nnti saya buat :)


cover tu la yang kita akan buat *peace*

First step:
Placekan gambar yang korang rasa sesuai untuk digunakan. and letakkan dekat bawah sikit macam kat dalam gambar tu. 


Second step:
Korang padam background gambar yang kat luar tu and guna pemadam saiz 250px. supaya gambar tu nampak lagi soft. and dia akan jadi macam ni! cool kan..hohoho


Third step:
Upload gambar heroin atau gambar kedua korang tu. and drag gambar tu supaya duduk bawah gambar hero tadi tu *serius aku cakap berbelit ni* >///<


Fourth step:
save texture kat bawah ni.


dah habis save korang placekan texture kat atas tadi tu and resize bagi jadi full macam kat bawah, pastu korang drag dia bagi letak dekat atas background. ps: blend mode : Multiply


Fifth step:
Korang tekan rectangle tool and resizekan dia jadi sebesar cover fanfic ni.warna #FFFFFF macam kat bawah la katerkan. pastu tekan blending mode bagi jadi soft light. cover akan nampak agak soft kan?


Ikut step macam tadi jugak tapi yang ni guna colour #585858.



Sixth step:
save texture kat bawah. (ps: texture ni dari Nana Johari)


korang place and letak dekat atas sekali ye. and blend mode soft light. opacity 88%


seventh step:
save texture kat bawah ni pulak


Place, and belen mode screen


Eighth step:
korang tekan dekat rectangle tool, pastu tekan costume shape tool. dah tekan? korang akan nampak simbol anak panah kat tepi kan..korang tekan situ and tekan dekat 'all' korang akan jumpa banyak shape. korang pilh shape macam kat bawah ni. ps: step ni korang nak buat tak apa, tak mau buat pown tak apa :)


and shape tu mesti duduk kat bawah texture-texture tadi.


Akhirnya dia akan jadi macam ni! ok, tak beberapa cantik macam yang lain tapi boleh la.....


ps: kalau korang tak faham tuto ni bagi tau saya, nanti saya boleh ubah suai apa yang patut jgn diam aje :)
contoh lain bagi cover soft effect:



Labels: , , , , ,




Newer PostOlder Post